Stap voor stap de dynamiek terugbrengen

Na de werkzaamheden laten we de natuur haar gang weer gaan.

Samen aan de slag

In 2017 en 2018 is samen met eilanders de Boschplaatvisie opgesteld. Nu werken provincie Fryslân, gemeente Terschelling, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en de Waddenacademie gezamenlijk aan de uitvoering van die visie. Terwijl we in het gebied werken, blijft het gewoon toegankelijk voor eilanders en andere bezoekers. Zodat iedereen van de Boschplaat kan blijven genieten. En na de werkzaamheden? Dan laten we de natuur weer haar gang gaan.

1750

Boschplaat groeit vast aan Terschelling

Als het Koggediep verzandt, wordt de Boschplaat één met het eiland. Op de grote zandplaat ontstaan in de loop der tijd losliggende duingebieden, de verschillende ‘duintjes’. Vanaf het begin van de 20e eeuw zien vogelwachters toe op de bescherming van de broedvogelkolonies.

Een oudd krantenknipsel het een bovenaanzicht van de Boschplaat
Jaren dertig

Aanleg Stuifdijk

Als het Koggediep verzandt, wordt de Boschplaat één met het eiland. Op de grote zandplaat ontstaan in de loop der tijd losliggende duingebieden, de verschillende ‘duintjes’. Vanaf het begin van de 20e eeuw zien vogelwachters toe op de bescherming van de broedvogelkolonies.

Krantenknipsel van afbeelding van de Historische aanleg stuifdijk
1970

Boschplaat ontvangt Europees diploma voor natuurbeheer

In de jaren ’70 was de biodiversiteit op de Boschplaat op zijn top. Bovendien was de Boschplaat groter dan ooit. Het gebied werd beoordeeld als bijzonder waardevol voor het Waddengebied en toonaangevend voor de natuur op de Wadden.

Logo van EDPA
rond 1985

De Boschplaat groet niet meer

Door kustafslag begint het gebied juist kleiner te worden. Ook de diversiteit in het gebied slaat om; grassen en riet krijgen langzaamaan steeds meer de overhand. Dat heeft negatieve gevolgen voor de broedvogels.

Droneshot van dijk op de Boschplaat
2023 - 2024

Opzet uitvoeringsprogramma

De oplossingen uit de Boschplaatvisie worden vertaald naar praktische oplossingen en plannen. Verschillende partijen werken hieraan mee, onder aanvoering van de provincie Fryslân. Samen ontwikkelen ze plannen voor de begrazing van de kwelder, het stoppen van de kustafslag en het vergroten en terugbrengen van de natuurlijke dynamiek in de Stuifdijk.

Overzicht van begroeiing op de Boschplaat
2025

Voorbereiding maatregelen

Het programmateam start met het uitwerken van de herstelmaatregelen uit de Boschplaatvisie. Ook de klankbordgroep, die betrokken was bij het opstellen van de visie, is komt weer bij elkaar. 

2027

Stuifduinen en washovers

Na een intensieve voorbereiding starten we met de werkzaamheden op de Boschplaat. We leggen stuifduinen en wash-overs aan en spuiten voor de kust zand op. Zo geven we de Boschplaat zijn dynamiek én toekomst terug.Door het aanleggen van kerven (stuifduinen) en wash-overs kan zand vanaf het strand de kwelder verder ophogen en mee laten groeien met de zeespiegelstijging 

Droneshot van de duinen op de Boschplaat