Korte subtitel
Veelgestelde vragen
Je hebt vast vragen over alles wat er gaat gebeuren op de Boschplaat
Korte subtitel
Je hebt vast vragen over alles wat er gaat gebeuren op de Boschplaat
Een wash-over is een natuurlijk kenmerk van Waddeneilanden. Het is een doorgang in de duinenrij waar de zee tijdens stormvloeden doorheen kan stromen. Een soort natuurlijk ‘ventiel' van de duinen. Zeewater stroomt dan óver de Boschplaat heen, van Noordzee naar Waddenzee en andersom. In het water zit veel zand en slib, dat tijdens de overstroming wordt afgezet op de kwelder. Na één storm kunnen op sommige plekken meerdere centimeters slib achterblijven. Daarnaast worden oude plantenresten afgevoerd en ontstaan er nieuwe kansen voor kwelderplanten en broedvogels. Deze natuurlijke ‘reset’ leidt dus tot ophoging en verjonging: zo zorgt de natuur er zelf voor dat de Boschplaat meegroeit en beter bestand is tegen klimaatverandering en zeespiegelstijging.
De Boschplaat in zijn huidige vorm is ontstaan door toedoen van de mens. Toen de dynamiek in het gebied tot stilstand kwam stopte ook de ophoging van het gebied. De zeespiegelstijging gaat echter sneller dan de ophoging. De Boschplaat zou dus kunnen ‘verdrinken’ en broedgebieden zouden overstromen. Om dit te voorkomen, brengen we de natuurlijke dynamiek in het gebied terug.
De Waddeneilanden zijn ontstaan onder invloed van de wind, de zee en het zand. De zee zet zand af op het strand, waarna de wind het zand verder het eiland op blaast. Zo ontstaan de duinen en in de luwte erachter de kwelders. Het stuivende zand en overspoelende water zorgen er ook voor dat de natuur soms even een ‘reset’ krijgt: oude plantenresten spoelen weg en kale zandplekken ontstaan. Dankzij die dynamiek worden natuurgebieden heel gevarieerd, met veel verschillende soorten natuur.
Op de uiteinden van Waddeneilanden vindt altijd kustaangroei en kustafslag plaats. Die natuurlijke beweging hoort erbij en zorgt ervoor dat de natuur zich blijft verjongen. De maatregelen op de Boschplaat maken het gebied hoger, maar niet langer.. Zandsuppletie kan daar mogelijk wel voor zorgen. We spuiten dan voor de kust zand op. De natuurlijke dynamiek onder water kan ook vanzelf zorgen voor aangroei. Aan de Waddenkant ontstaan natuurlijke mosselbanken die de kwelderrand mogelijk op termijn in de luwte leggen, zodat deze weer aangroeit.
Bezoekers blijven welkom op de Boschplaat. In het broedseizoen is de Boschplaat een grote kraamkamer. De kwelder zal dan, net als nu, afgesloten blijven voor publiek. Het pad en het strand blijven wel toegankelijk. Als er op nieuwe plekken buiten het huidige broedgebied vogels gaan broeden, zullen we deze ook beschermen tegen verstoring.
De Boschplaat blijft tijdens de werkzaamheden via het strand toegankelijk. Het pad langs de Stuifdijk kan wel tijdelijk (deels) afgesloten worden zolang de werkzaamheden duren.
In het verleden heeft Rijkswaterstaat in samenspraak met de gemeente Terschelling bepaald dat de Boschplaat tot paal 26 mag afslaan. Hier begint de Basiskustlijn: de kustlijn die altijd in stand moet worden gehouden. Ten oosten van paal 26 mag de natuur haar gang gaan.
Op de Boschplaat krijgen grassen en riet steeds meer de overhand. Dit gaat ten koste van bloeiende planten. Op de middelhoge kwelder hebben soorten als lamsoor en zeeaster het zwaar. Op de hogere delen dreigen kattendoorn, parnassia, rood guichelheil en sierlijk vetmuur te verdwijnen.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.
We kunnen niet voorkomen dat er tijdens de werkzaamheden stikstof vrijkomt. Wel worden de werkzaamheden op de Boschplaat zo duurzaam mogelijk uitgevoerd.
De werkzaamheden vinden vooral plaats in en om de Stuifdijk en het strand. Daarnaast worden aan de Wadkant maatregelen genomen om kustafslag rondom een eendenkooi te stoppen. Op de verschillende duintjes en grote delen van de kwelder vinden geen werkzaamheden plaats. Dat wil trouwens niet zeggen dat in deze gebieden geen veranderingen zullen plaatsvinden; door de toename van natuurlijke dynamiek door bijvoorbeeld de wash-over kan ook verderop op de Boschplaat de natuur veranderen.
De Boschplaat dankt zijn naam aan de manier waarop het gebied is ontstaan. ‘Bosschen’ betekent ‘opbossen’ of ‘oprijzen’. De Boschplaat is als een eilandje boven de zee uitgerezen. Later is dit eilandje vastgegroeid aan Terschelling.
Stuur een mail naar info@boschplaat.nl. We zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.
Wie doet wat?
Aan het behoud van de Boschplaat werken veel partijen samen